Mini Ezelstal Leone

mediterrane miniatuur ezels

Dagboek

1e bezoekje dagboek stand grijs*de eerste ontmoeting met de mini ezeltjes *

Vanaf het moment van de 1e ontmoeting tot aan de start van onze eigen mini-ezelstal,
heb ik van de belangrijkste momenten een dagboek bijgehouden.
Voor de liefhebbers, hieronder kunt u meelezen.

Voorpret

huis terziet stand.grijs
2 Maart 2007: Geweldig, wij kunnen een wit boerenwoonhuis kopen met een behoorlijke schuur en wat grond
Het perceel vinden wij super, want we hebben er een huisweide bij met een hoogstamboomgaard.
Helemaal vrij liggend in het groen, voor ons DE plek om te gaan wonen om te kunnen gaan “hobbyboeren”.

3 Juli 2007: Het is nu zover, we sluiten voor het laatst de deur van ons oude huis en gaan verhuizen naar Terziet. 

Nu kan ik natuurlijk weer snel mijn mini-liefde de vrije loop laten.
Vanwege de nodige verbouwingen aan het huis, weet ik wel dat het even kan duren voordat het echt ezeltjes-tijd voor ons zal worden.
Maar voorbereiden is een goeie en serieuze zet,om later een prima start met mini’s te kunnen maken. Bovendien is het pure voorpret! En zeker weten, ik geniet!

September en oktober 2007: Ik doe een belangrijke concrete zet!! Door contact te zoeken met Nederlandse fokkers van de mediterrane mini ezel als ook de stichting Ezelshoeve.
Gelukkig dat zij allen enthousiast reageren en bereid zijn om me zoveel informatie te geven als ik denk nodig te hebben. Mijn hoofd zit vol met vragen en ik wil alle informatie over de mini’s die ik maar kan krijgen. Ik voel me net een spons, ik wil alles absorberen.
Terug naar boven

Eerste ezelstal bezoek bij "Stal het Peertje"

1e keer mini stal stand grijs*1e bezoek bij stal 't Peertje*
Herfstvakantie van 2007: Eindelijk is het zover, ik heb een eerste date bij een mini-ezelstal gemaakt. We gaan naar "Stal 't Peertje" om te gaan praten, kijken, informeren en vooral veel aaien en knuffelen.
Wat is het gaaf en spannend om met ons hele gezin naar de mini’s te gaan. We vonden het alle vier echt super om deze geweldige dieren te ontmoeten. Wat een ongelofelijke knuffelkonten zijn de ezels, ik ben tot over mijn oren verliefd, en het ergst van allemaal chronisch besmet met het ezelvirus.
Helemaal geweldig dus, maar deze life ervaring heeft één groot nadeel……….dit vraagt naar meer!!!!
Maar ik moet het voorlopig even doen, met mailinformatie en info via allerlei Nederlandse, Engelse en Amerikaanse sites over dit knuffeldier.
De belangrijkste stap tot nu toe is, dat we nu staan ingeschreven (op de wachtlijst staan dus) voor 2 merrietjes voor in het jaar 2009. Ver weg inderdaad, maar we kunnen de tijd tot dan gebruiken om het opknapwerk aan het huis af te maken. Als dat ver klaar is, zullen we ook alle tijd hebben om onze ezeltjes warm en goed te ontvangen. Bovendien kan ik me lekker voorbereiden voor hun komst.
Dit eerste bezoek, is de start van een hartelijke vriendschap met Bianca en Dick en natuurlijk ook al hun ezeltjes. www.peertjesminiezels.nl
Terug naar boven

Ezelshow in Beek

beekpoitou stand grijs*poitou met veulen*  beek1bonte stand grijs*mooi bont en aaibaar*

16 December 2007:We kunnen nu naar de St. Lucia markt gaan in Beek, daar staat de ezel centraal.
Samen met onze nieuwe vrienden, Bianca en Dick, gaan we kijken bij al die prachtige, verschillende rassen. Natuurlijk zien we daar ook een paar prachtige kleine ukkepukken, van fokkers en van particulieren. Ik ben blij om 2 mini-stal-eigenaars kort te ontmoeten, nu weet ik tenminste echt naar wie ik mailtjes stuur. Blij ook dat ik overal zo ontzettend welkom ben om de stallen te bezoeken. In 2008 kan ik de volgende stal-bezoekjes gaan afspreken, daar heb ik reuze zin in.
En de ezelshow……..is ook een schitterende ervaring, ik kijk mijn ogen ook uit naar de grote reuzen zoals de Poitou met zijn “dreadlocks”, en de Grand Berry du Noir.
Sprakeloos ben ik ervan. Wat een pracht van een ezels lopen er rond in Beek, ik kan er weer lekker genieten van de ezels.
En ook hier zit een nadeel aan, mijn ezelvirus word steeds actiever…………en inderdaad dit vraagt weer naar meer!!!!
Terug naar boven

Veulen op komst

olly roncette dekking stand grijs*Olly en Roncette*
April 2008: Eindelijk is het dan april, de maand waar ik met heel veel ongeduld op zit te wachten. Spannende tijden bij " Stal 't Peertje".
Dan zullen al 2 van de 3 merries bij de hengst gezet worden. Wat is het spannend,om af te wachten of het allemaal goed gaat verlopen. Maar wat fijn is het ook,dat de dames al snel niks meer van de hengsten willen weten. Een hopelijk goed teken, dat ze zwanger zijn.
Het begin is er, nu nog maar 12 maanden wachten voordat er voor ons een veulen geboren zou kunnen worden. Het is natuurlijk wel geweldig dat we als eerste op de wachtlijst staan.
Terug naar boven

Privé les

prive les met mary stand grijs*Mary en Lilian op werkbezoek*
Na de ezelshow in Beek is het weer even volhouden, tot dat ik een afspraak kan maken om "Stal 't Peertje" weer te bezoeken.
26 April 2008: Samen met mijn vriendin Mary ga ik op ezelbezoek. Ik heb met Bianca afgesproken dat we een aktie-dag willen, een gepland ‘werk-bezoek’ dus. Echt de handen uit de mouwen, daar hebben we zin in, en het is harstikke leerzaam.
Mary was al erg beïnvloed door mijn enthousiaste ezelverhalen. Maar nu ze de mini's in het echt kon zien, is ook zij totaal besmet met het ezelvirus.
We kunnen ons helemaal uitleven in de stallen; uitmesten, opstrooien, water verversen, weides schoonscheppen, kruiwagens vol mest wegbrengen, hooi voeren en als allerlaatste heerlijk knuffelen en uitgebreide borstelbeurten voor alle ezeltjes geven.We kunnen nog eens extra genieten vanwege het heerlijke zonnige weertje.
Wat een leerzame klussen zijn dat. Vragen vliegen door de lucht, antwoorden staan al voor me klaar, en de ervaring om zo bezig te zijn voor, bij en met de ezeltjes is zoooooo super.
Mijn ezelvirus kan weer lekker verder aanwakkeren.
Terug naar boven

Vakantie bezoekjes

elise annabelle aandacht stand.grijs*Elise en Annabelle genieten van de aandacht*

3 en 10 mei 2008: Met het hele gezin krijgen we vanwege de vakantie even de kans om 2 korte bezoekjes bij "Stal 't Peertje" te brengen. Eenmaal daar gaan we natuurlijk snel richting wei, om de heren en de dames even te knuffelen en te aaien. Wat heerlijk om weer te ervaren dat de ezels allemaal genieten van deze aandacht. Het is ook grappig en duidelijk voelbaar, dat enkele meiden er een voorkeur voor hebben om met hun hoefjes op je tenen te komen staan. Het is dus beter om met dichte schoenen de wei in te gaan. We vonden het allemaal heerlijk om bij ze te zijn, en weer gezellig bij te kunnen praten met Bianca en Dick. Jammer dat we weer moesten gaan, het lijkt wel of je er nooit genoeg van kunt krijgen.

Terug naar boven

De volgende ezelstal

stijn jong en oud stand grijs*Stijn met de jongste en oudste ezel*

21 Juni 2008: Dit maal ga ik samen met onze zoon Stijn weer terug naar "Peertjes" ezelstal. Het is ons vast adres geworden, en een beetje ‘onze stal’. Ook hij mag mee stal en ezelverzorging oefenen. En hij doet dit met dezelfde hoeveelheid plezier en inzet dan ikzelf. 

Hierna gaan we samen met Bianca naar een andere mini ezel farm, om te kijken hoe het daar is. We worden gastvrij en vriendelijk ontvangen, waarna we direct naar de ezeltjes kunnen gaan.
Daar kunnen we heerlijk verder gaan met ezels bekijken en natuurlijk in overvloed aaien en knuffelen.
Ook hier kunnen we natuurlijk vragen stellen, en worden deze vriendelijk en vol met passie voor de mini ezel, beantwoord. We genieten van de prachtige groene ligging, de tuinen, de dieren, en we worden zelfs nog getrakteerd op een verfrissend ijsje.
Het kleine veulentje steelt natuurlijk de show, maar het is niks teveel gezegd, dat de wei vol pracht van ezeltjes staat
Terug naar boven

Zwangere merries

roncettenovember08 dikke buikstand grijs*Roncette krijgt een buikje*

2 augustus 2008: Samen met mijn man René ben ik in Assendelft, en kan ik nog even van de gelegenheid gebruik maken om “onze”stal te bezoeken……..
En ja hoor, wat is het een heerlijkheid om te zien, dat 2 merries echt al dikker zijn. Hoera, ons veulentje is onderweg!!!
Wat geweldig, om te zien, dat de drachtige dames er al best rond en gezond uitzien.
En wat super, dat we ze heerlijk kunnen aaien, en knuffelen. Kunnen we weer heerlijk ons ezelhart ophalen. Inmiddels leren we de meiden en heren al steeds beter kennen. Hoe zou dat zijn, als je een eigen ezeltje hebt?? Zeker weten nog veel leuker, kan dat dan, vraag ik me af?
Nou het aftellen is in ieder geval begonnen.
Terug naar boven

Toekomstige stal

toekomstige stal stand grijs*de toekomstige ezelstal*

Zomer 2008: Tussen het wachten door, zijn we langzaam begonnen met kleine voorbereidingen voor onze ezelstal. We snoeien aardig wat groen weg. Ook zagen we enkele bomen en struiken om, die gifig zijn voor de ezels. De ideeën hoe de stal willen indelen beginnen ook steeds meer vorm te krijgen. De boxen, de deuren binnen, en de oude veedeur buiten die weer opengemaakt moet worden, een afdak zodat de ezeltjes droog kunnen staan. Er komt nog heel wat bij kijken, en we gebruiken deze tijd al heel nuttig, ter voorbereiding. Bovendien lijkt het wachten op het veulentje niet zo lang te duren!!
Terug naar boven

Op bezoek bij "Hoeve Noordhoek"

bezoek bij ineke stand. grijs*kom maar lekker knuffelen*

8 november 2008: Eindelijk kan ik mijn ezelhart weer ophalen. Het is zover ik ben tot een afspraak kunnen komen bij weer en andere mini ezel stal. Deze keer ben ik welkom bij Ineke en Aad van "Hoeve Noordhoek".
Heerlijk om me weer te verwonderen over de kleine dieren. Samen met mijn vriendinnen Mary en Bianca, genieten we van een hartelijk ontvangst door Aad en Ineke. En een uitgebreide kijk en knuffelmiddag in de wei. Al pratend, vragend en aaiend, lopen we van wei tot wei, van ezel tot ezel. Er is alle tijd om overal stil te blijven staan, en te genieten van de kudde mini's. Weer binnen worden we weer getracteerd op thee met eigengebakken cake. Bij het haardvuur luisteren we vol aandacht naar de ezel verhalen, en krijgen we er geen genoeg van om verder te praten over ezeltjes. Met moeite nemen we afscheid van de prachtige ezeltjes en hun geweldige eigenaren. www.mini-ezels.nl
Terug naar boven

Ezel Kerst wandeling met "de Ezelshoeve"

kerstwandeling 08 stand.grijs*wandelen met ezel Leo*

21 december 2008: Dit jaar kan ik eindelijk meedoen de ezelwandeling van de Ezelshoeve in Baarle Nassau. Daar is een heel enthousiast team , wat verwaarloosde, oude of zieke ezels opvang biedt. In de kerst tijd organiseren ze een ezeltocht voor liefhebbers. Samen met onze zoon Stijn en een hele groep andere ezelfans en begeleiders gingen we dus met de Ezelshoeve op pad. Samen met 9 ezels inclusief de kerstkoets trokken we de bossen in. Halverwege konden we genieten van een goed verzorgde kerst pick nick en de ezels konden even lekker grazen.
Wat een genot, en wat is het wederom heel leerzaam om met ezels bezig te zijn. Wij mogen met Leo wandelen, die het liefste voorop in de kudde loopt. Daarom houdt hij er behoorlijk de pas in, en moeten wij hem goed leren begeleiden. Het is super om te zien, dat hij uiteindelijk netjes aan het halster meeloopt, over modderige bospaden en om alle regenplassen heen. We krijgen duidelijke tips en instructies over het lopen aan het halster te begeleiden. Bovendien zijn er zoveel vrijwilligers, dat je meteen hulp krijgt als het nodig is. Een keer rennen er 2 ezels weg, maar gelukkig zorgt het team er weer voor ,dat de ezels zich weer rustig bij de groep voegen.
We gaan lekker laat naar huis met en hele bagage vol met ezelspulletjes die we hadden gekocht en natuurlijk een hele geweldige ervaring rijker. www.ezelshoeve.nl
Terug naar boven

Einde in zicht

nuance dikke buik12-1-09 stand grijs*Nuance rond en gezond*

Maart 2009: Het einde van de dracht is in zicht, de zwangere dames zijn rond en gezond. Vol spanning en ook ongeduld wacht ik op bericht van Bianca. Maar nee hoor, de ezeltjes houden goed de spanning erin. Nu het einde van maart in zicht komt, kan het eigenlijk elk moment gebeuren dat ons veulentje geboren gaat worden. Bianca houdt haar camera scherm scherp in de gaten, en houdt mij gelukkig, volledig op de hoogte. Zodat ik op afstand toch alles kan meebeleven.
Terug naar boven

Op ezelbezoek met mijn moeder

koppie moleneind stand grijs*kijk wat een lekker koppie*

31 maart 2009: Deze keer ga ik met mijn moeder naar een mini ezel stal op visite. Om ook daar lekker te genieten van al het knuffelen. En natuurlijk meer informatie over de mini's te krijgen. Steeds weer probeer ik de verschillen in ezel model te bekijken, te zien en te herkennen. Gelukkig dat ik ook hier weer met alle geduld van de wereld, uitleg krijg. Ik probeer naar de verschillende modellen van het ezelhoofd te kijken, en de bouw. Steeds weer laat de eigenaresse mij de koppies zien, en legt uit van welke modellen zij het meeste van houdt. Ook zij wachten in spanning de komst van de veulens af, terwijl hun drachtige merries nog rustig grazen in hun ruime weides. Samen drinken we lekker een bakkie thee buiten in het zonnetje, druk pratend over de prachtige mini ezeltjes natuurlijk. De tijd vliegt, en wij hebben ervan genoten, maar het is helaas alweer tijd om naar huis te gaan.
Terug naar boven

Hoera een meisje!!

nuance likt droog 3-4-09 stand grijs*Mona Lisa is net geboren!*

3 april 2009: En dan is het zover......Ik krijg van Bianca een sms- berichtje dat de weeën zijn begonnen bij Nuance. Net nu ik in de kerk zit, vergat ik mijn gsm uit te zetten. Er is een palmpasen-viering van de basisschool, waar een ezel ook een rol in heeft. Na een half uur, kan ik me naar huis haasten. Thuis krijg ik vrijwel direct een telefoontje van Bianca dat het veulentje net is geboren, de nageboorte is nog onderweg. Ik kan alleen nog maar een ooooh en een aaaaah uitbrengen, wat super het is een gezond meisje. Geboren om 19.55 uur. Alles gaat goed met moeder en dochter. Wat een feest. En 's avonds kunnen we ons al verwonderen over haar, want we krijgen al een mail met de 1e foto's toegestuurd. Onze Mona Lisa is geboren.........eindelijk! Ik kan het haast niet geloven, dat na zolang wachten er nu een veulentje voor ons geboren is. De dag erna krijgen we nieuwe foto's, waar op Lisa mooi is opgedroogd. Ze is een beetje grijzig bruin, en heeft geweldige zebra streepjes op haar pootjes. Ach is het niet een schilderijtje, toch logisch dat ze Mona Lisa heet!! En ik ben helemaal happy, en voel me al meteen een beetje een "ezelmoeder". Zoals beloofd tracteer ik de kindjes op mijn werk op beschuit met muisjes. Roze natuurlijk!!
Terug naar boven

Roncette wordt mama

oliverenroncetjeknuffel ah oor 26-4-09 stand grijs*Beau 1 dag oud*

26 april 2009: Na een spannende tijd van wachten is Roncette voor het eerst moeder geworden. Toevallig dat ik laat naar bed ga, ik hoor een sms berichtje binnenkomen. En ja hoor het is goed nieuws van Bianca. Na een bevalling van een half uur, heeft Roncetje een gezond hengstveulentje gekregen. Hij lijkt op zijn moeder, mooi zilvergrijs is de kleine Beau, maar met hier en daar toch een rode gloed. Roncette moedert meteen heel goed over hem. Lisa moet zelfs nog even wachten, ze mag van Roncette nog niet meteen met haar kleine neefje Beau spelen. Ik ben heel trots en blij dat Roncette een mooi en gezond mannetje heeft gekregen en een goede lieve moeder is. En ik wil natuurlijk alles weten over de bevalling van Roncette. We plannen een bezoekje, of beter gezegd een logeer parijtje. Dan kunnen we kleine Beau ook bewonderen. Oh was het maar zover.
Terug naar boven

Logeren bij de ezeltjes

stijn knuffeltje lisa stand grijs*Stijn en Lisa genieten beiden!*

23 en 24 mei 2009: Onze uitgestelde logeerpartij bij "stal 't Peertje", wordt onverwacht ingehaald...... 's ochtends om 11 uur besluiten we op de uitnoding van Bianca in te gaan. We controleren de auto, ruimen onze spullen in, halen nog even een limburgse vlaai om mee te nemen. En hup de auto in. Stijn en ik gaan samen een weekendje ezelknuffelen. Stijn heeft Lisa nog niet gezien, en het is natuurlijk heel spannend voor hem. Eenmaal daar aangekomen, zijn we de hele dag buiten te vinden, in de wei, in de stal, op het achterland. 's Avonds na half 9 gaan we met tegenzin naar binnen. Na een gezellige avond, en een nacht logeren, staan we om 8 uur 's ochtends al weer te trappelen om naar buiten te gaan. Om half 9 gaan we mee de ezels van stal halen en voeren. Na een heerlijk ontbijt, gaan we weer alle 10 de ezels verwennen met een borstel beurt. En ik weet niet wie het meeste geniet, de ezeltjes of wij zelf.

snow en stijn stand grijs*Snow en Dandi wachten op Stijn's borstelbeurt* De veulentjes duiken om te knuffelen compleet in onze t-shirtjes, het is een groot feest voor ons. Naast al het heerlijke ezel geknuffel, wordt er veel gezellig gekletst natuurlijk. We leren veel over de voeding van de kleintjes, het opgroeien, het gedrag, we bekijken de uiers van de merries, en zien het tanden loze mondje van Babette de kleinste van de 3 veulens. Lisa is al enorm gegroeid, ze staat prachtig op haar poten, en haar koppie is zo mooi!! Om te smelten, van al dat kleins in de wei. Roncette is flink aan het verharen, en moet nog een beetje bijkomen van de zwangerschap, de geboorte, en het voeden. Ze is een lieve moeder voor Beau.We hebben natuurlijk ook een primeurtje, want Snowbelle is op 22 mei net uit Frankrijk gekomen als nieuwe bonte aanwinst voor de mini-ezel kudde van Bianca en Dick. Naast het genieten van al de ezeltjes, bekijken we de groene kikkers in de sloot, zien we de pimpelmeesjes uitvliegen, mogen we kijken hoe de bonte moeder specht de jongen voert, en zien we vol verwondering het haviks-kuiken op een mega groot nest zitten. Ook de honden en de katten krijgen van Stijn een knuffel beurt, en ook zij genieten van de aandacht. We balen echt, de tijd is omgevlogen, maar we moeten toch aan onze terug reis naar het zuiden des lands beginnen. Nog even snel een ezelknuffel, en we worden uitgezwaaid door Bianca en Dick na onze super-logeer-partij bij hun en hun ezeltjes.
Terug naar boven

 

Naar België

dancer e.a. bij vijvertje stand grijs*ezeltjes bij de vijver* 

19 augustus 2009: Bianca gaat naar België naar 2 plaatsen met mini ezeltjes. Ze nodigt me uit om ook mee te gaan. Ik ben uiteraard wel te vinden voor een ezel dagje met zijn 2, dus ik spreek met Bianca af om elkaar te treffen in België. Eerst brengen we een bezoek aan Rita en Jan, waar we heel hartelijk ontvangen worden, en meteen verwend worden op een goed verzorgde en super lekkere en gezonde kost. Ezel praatjes vullen de lucht, en na het eten gaan we eens naar het prachtige stel kijken. We zijn erg lang te vinden in de wei bij Dancer, omdat dit een veulen van Bianca's stal is. Bovendien is hij een half broer van onze Lisa (dezelfde mama). Dancer is uitgegroeid tot een prachtige stevig gebouwde hengst, hij is nu 2 jaar, en pubert natuurlijk ontzettend. En met die mooie merries, en nog een andere hengst in de buurt, heeft ie nog wel eens last van zijn hormonen. Hij heeft echt het uiterlijk van zijn moeder, en ik vind het een hele mooie stoere vent. Eenmaal terug van uit de wei, blijven we binnen even uitpuffen van de hitte. En krijgen een heerlijk koel drankje voorgezet. We sluiten de middag af met gezellig geklets over de ezeltjes, en de tijd vliegt enorm. We moeten gaan vertrekken naar ons volgende bezoekadres.

hengst rood belgie*mooie rode hengst Lotta Chrome (belgisch kampioen sept. 2009)*

We rijden richting Brussel, en worstelen ons door de drukte op de weg. Het is nog flink warm als we bij ons volgende bezoek adres komen. Dirk en zijn vrouw ontvangen ons uiterst vriendelijk en al meteen is de lucht gevuld met enthousiaste ezelverhalen. We gaan gezellig de ezels bekijken, en hun nieuwe aanwinst een merrie en een hengst. Prachtig hoor, we kletsen heel wat af, bekijken de ezels waar zij terecht heel trots op mogen wezen.Over en weer komen de ervaringen naar boven, vertellen we over trailors, verzorging van de ezels, ezels in Amerika, veulens krijgen en nog veel meer. Ook hier vliegt de tijd, als je gezellig samen over ezeltjes bezig bent! Voordat we naar huis gaan, gaan we ook nog even naar hun schaapjes kijken, en helaas moeten we weer na een kopje koffie en thee met cakejes, naar huis vertrekken. Bianca en ik moeten beide een heel andere kant uit, dus we praten nog snel even 10 minuutjes na bij de auto's, en dan richting huis. De een naar het zuiden de andere naar het noorden, maar beide met een super leuke ezeltjes dag in the pocket.
Terug naar boven

 

  

Verbouwen

snoeien 2stand grijs*Stijn brengt het snoeiafval weg* 

augustus en september 2009: Het is ondertussen druk in en om het huis. De zin om de ezel stal in orde te maken voor de meiden wordt steeds groter nu we langzaam kunnen aftellen. Ik probeer mijn rust te bewaren, maar ik merk dat ik dat wel steeds moeilijker vind.
We zijn druk bezig met allerlei klusjes. René herstelt en vernieuwd de oude veedeur Nieuw hang en sluitwerk is hard nodig, om de ezels ook veilig binnen op stal te kunnen zetten. Terwijl René het hout en timmer werk doet, zwaai ikzelf met de verfkwast om het weer een fris uiterlijk te geven allemaal.

nw staldeur maken stand grijs*René maakt de oude veedeur in orde*

We halen samen multi beton plex platen voor in de stal de boxen te kunnen maken. Het is een ezel bestendig dik en stevig materiaal, en lood en lood zwaar. We gebruiken heel handig de trailer om het zaakje te halen in de bouwmarkt. Ik vind het wel stoer om op de heenweg met de trailer te rijden, ook al zitten er nog geen ezeltjes in....

 De snoeischaren en zagen komen bijna elke dag in aktie. Omdat de fruitbomen veel te hoog zijn, kunnen we niet bij het fruit. Hierdoor ontstaat er een ware "fruit-regen" van pruimen in de wei. Als de ezeltjes straks daar in de wei staan, is het veel te veel valfruit, en ongezond voor hun. Om het al flink te verminderen, gaat de hoogste dikke takken eruit, daar komen we niet aan om te plukken. De pruimen zijn ondertussen allemaal weg geruimd, en de appels hangen nog. Hier en daar begint wel wat te vallen, toch duurt het nog tot de eerste week in oktober voordat we de appels kunnen plukken. Dan is het fruit zover allemaal uit de bomen, behalve de walnootbomen. Voordat eind oktober Roncette en Lisa komen, kunnen we nog een grote snoeibeurt geven aan de bomen.

Veel heesters en struiken geven we ook een knipbeurt. In het kleinste wei-ke trekken René en Stijn de coniferen eruit, met de Iseki-(mini) tractor. Langzaam aan wordt alles ezelvriendelijk en veilig!

 

toekomstige stal 4stand grijs*de lelijke gastank en giftige coniferen maken plaats....*  kippen hok stand grijs*.......voor een kippenhok in stijl*

Terug naar boven

De eerste steen

1e steen rene stand grijs*de 1e stenen worden gelegd, als onderste rand*  vormgeven box stand grijs*met wat hulp begint de ezelbox vorm te krijgen*

Tussen het klussen en organiseren door, tellen we langzaam af. De spanning begin ik wel in heel mijn hoofd en lijf te voelen. Gossie het is echt bijna zover. Ik krijg de kriebels van het werk wat er nog allemaal gedaan moet worden, en zeur René vreselijk aan zijn hoofd over de ezelstal. Gelukkig kan hij zijn rust goed bewaren, en met enig werk, staan de wanden van de ezelbox al mooi recht. Een deurtje en een afwerklatje nog, en klaar is Klara. Dat geeft me wel rust, al is de 2e ezel box dan nog niet klaar. Die hoeft eigenlijk op pas klaar te zijn, als Roncetje moet bevallen en dan apart gezet moet kunnen worden. Dus stop ik maar met iedereen om me heen, gek te maken.
Terug naar boven

Aftellen

agenda planning stand grijs*heenreis op 24 oktober staat al in de agenda, terug op de 25e!*

Ondertussen vermeerderen de kriebels in mijn buik zich snel, want ik heb met Bianca de "verhuizing" gepland. Ja echt, op zaterdag 24 oktober ga ik naar Assendelft........................en op zondag 25 oktober komen de meiden aan in Epen. Ik ga met de trein op zaterdag na middag naar "stal 't Peertje", en dan kan ik nog lekker ezel knuffelen met de hele kudde. Na de logeerpartij, mag ik zondag ochtend Bianca helpen met de ezels te verzorgen, de trailer klaar te zetten, en de meiden in laden. Met zijn tweetjes brengen we ze naar hun nieuwe stal toe, waar René, Amber en Stijn klaar staan met een warm welkom. Bianca kan me nog de laatste tips, aanwijzingen en ezel-wijsheden meegeven. Dat geeft me een heel prettig gevoel, ik wil uiteindelijk dat de meiden zo rustig mogelijk bij ons komen wonen, en dat kan toch het beste met hun eigen, vertrouwde Bianca. Ook hoop ik dat het voor Bianca een fijn gevoel is, om zelf in levende lijve te kunnen zien, hoe haar meiden erbij staan, hier bij ons.
Nog 23 nachtjes slapen, en 1 logeer nachtje in Assendelft..............
Het zal een spannend, leuk, speciaal, emotioneel, langverwacht moment zijn!
Terug naar boven

De graafmachine komt!!

border weghalen in de regen stand grijs* border weggraven in de stromende regen*

10 oktober 2009: Ojee, zaterdag ochtend en nu staat Ron voor de deur, met de mini graver.
René gaat samen met Ron een flinke graaf klus te lijf vandaag en dat terwijl het pijpenstelen regent.
Ik heb te doen met de heren, maar ze gaan er dapper tegen aan. De wei wordt geëgaliseerd, maar alles begint met het rigoreus uitgraven van "mijn" bloemen border. De buxus, de herfst asters, de lavendel, te veel om op te noemen, alles vliegt er razendsnel uit. Ron graaft en René schept, en al snel is er niks meer te zien van een border.
droogloop graven stand grijs* hier komt de droogloop*  achterpad schuur maken grijs stand*een mooi pad achter de schuur*

Ze graven een gedeelte uit, waar de bestrating komt. Alhoewel de vergunning nog niet rond is, gaan we ervan uit dat we komend jaar een carport en afdak mogen plaatsen. Maar het is nu vooral voor de droogloop voor Roncette en Lisa te doen. Dat ze lekker droog met hun hoefjes op klinkerwerk kunnen lopen bij slecht weer. Als de vergunning er is, volgt er ook nog een lekker afdak voor de dames.

Ook achter de schuur wordt alles harstikke mooi gelijk gemaakt, waar de meiden een pad krijgen om achterom naar de fruitwei te kunnen lopen. Een hobbelig zooitje wordt door Ron en René met enig werk, omgetoverd in een mooi strak pad. Nadat we samen lekker broodjes hebben gegeten, gaat Ron de mini graver terug brengen. Even later verschijnt hij weer met de vrachtauto met silex, en wordt er nog geruime tijd flink doorgewerkt. Als laatste het zand mooi verspreiden, en klaar is de graafklus.
verharding erin stand grijs*Ron van Firma Gerards komt de silex lossen*  schoonspuiten stand grijs*ondanks de regen, moeten we nog schoonspuiten*  silex verdelen stand grijs*Quin komt ook een pootje helpen*
Ik moet zeggen het ziet er super strak uit, en echt heel mooi, maar ik schrik toch een beetje van al het groene gras, wat onder het zand verdwenen is. Ojee ik hoef toch geen varkens te gaan houden in plaats van ezeltjes???? Maar nee Bianca van Stal 't Peertje, stelt me gerust via de mail. De meiden kunnen nog de helft afgrazen, en daarna kunnen ze in de fruitwei van het gras smullen. Ze hebben nog alle ruimte om lekker te rennen, en de binnen box is klaar. Komt goed!

Maar we zijn nog niet klaar, eindelijk kom ik zelf ook eens in klus actie. Ik mag de modder zooi mee helpen wegspuiten en wegvegen. Ook kan ik nog een helpende hand bieden, en begin ik met het wegkruien van de berg silex die nog in de droogloop komt van de ezeltjes. Oh wat heb ik een respect voor die klusmannen!
Ron en René hebben de hele dag kei hard geklust, en behoorlijk wat regen geïncasseerd!

Terug naar boven

Roncette en Beau nemen afscheid

roncet en oscar laatste dagen samen okt 2009stand grijs* Beau en Roncette nog even samen knuffelen*
10 oktober 2009: Terwijl wij een klus dag hadden, hadden Roncette en Beau een afscheidsdag. Beau heeft nog even met mama Roncette kunnen knuffelen, voordat hij op eigenbenen is gaan staan. Hij is bij Rapatout gaan wonen, hij komt ook van Stal 't Peertje af. En is bovendien de papa van onze eigen Lisa!
Ik hoorde gelukkig van Bianca, dat de verhuizing heel erg goed is gegaan. De heren waren beide erg blij met elkaars gezelschap. Roncette bleef aldoor maar aan het hek tureluren. Het duurde maar even, voordat ze gerust was.
Terug naar boven

Klus spierpijn

stijn liel klinkeren stand grijs*Stijn en Lilian aan het klinkeren*
18 oktober 2009: Volgende week om deze tijd, zullen Bianca en ik al een aardig stuk op weg zijn met de meiden, richting Epen.......Het klinkt nog steeds een beetje onwerkelijk.
Maar op dit moment verrek ik nog van de spierpijn, ja het is eigenlijk om te lachen, maar ik heb echte klus spierpijn.
Gisteren heb ik als pudding tarzan, geprobeerd om René te helpen bij het klussen, maar dat valt nog niet mee. Ik voel me té klein van stuk, té slap, en ik heb al helemaaaaaal geen inzicht in het kluswerk. Ik zou er eerder mee huilen dan lachen. Toch was er op het einde van de middag een goed klusgevoel. Ik heb kunnen helpen met het vullen van de kruiwagen met geel zand. Wiebelend om de kruiwagen in balans te houden, kon ik voetje voor voetje de zware vracht tot bij René rijden. Uitstorten was geen succes, want ik krijg het niet daar waar het wezen moet, hahaha! Ik zwabber met de zware kruiwagen van links naar rechts in plaats van netjes strak recht naar voren.
Na het laden van de klinkers, en het kruien naar de plek van de droogloop, kon ik René helpen met de klinkers leggen. Nou daar had ik wel zin in, want dat kun je goed zien groeien zeg maar. We hadden flink doorgewerkt tot dat het donker werd. Nu nog zand erin vegen en aantrillen, en de meiden kunnen met droge hoefjes lekker naar buiten.
De vergunning voor het afdak is onderweg, dus later krijgen de ezeltjes een echt droog stukkie.

De klusspierpijn, was het zeker de moeite waard.
Ik heb nu het gevoel, dat ik wat heb kunnen helpen bij het klussen. En het respect voor al het kluswerk wat René verzet, groeit met de dag. Vandaag ga ik het wat rustiger aan doen, en hou me even bezig met snoeiwerk en het opruimen hiervan, de valappels moeten ook nog uit de wei. Het is een heerlijk zonnig nazomer dagje, dus het is geen straf om buiten aan de slag te gaan.
Terug naar boven

De laatste week

nuance en lisa laatste dagen samen okt 2009stand grijs*Lisa knuffelt nog even met Nuance*
Maandag 19 oktober 2009: De laatste week is aangebroken, het is nu echt de laatste daagjes aftellen tot dat de ezelmeiden komen.
Bianca heeft alweer een grote wisseltruc bedacht.....en na even wat ruilen tussen combinatie van ezeltjes. Is het dan eindelijk zover.
Roncette en Lisa delen samen de wei apart van de anderen. Zo kunnen de meiden alvast beter wennen aan elkaar, en wennen aan het met zijn tweetjes zijn. De rest van de kudde laten ze nu achter hun. Ik moet zeggen, dat het in mijn beleving een beetje raar voelt, om de meiden zo uit hun vertrouwde kudde te trekken. Maar het is goed dat ze deze overgangs fase hebben denk ik.
Lisa heeft ondertussen ook afscheid van haar mama Nuance genomen, en trekt binnen een weekje ook de wijde wereld in. Maar Lisa heeft in ieder geval heel goed gezelschap van Tante Roncetje.
Terug naar boven

Hooi en stro wordt gebracht

Woensdag 21 oktober 2009: Vanochtend ga ik eerst de fruitwei in om verder te gaan met het snoeiwerk aan de oude appelboom. Zijn aangetaste takken zijn zo gevaarlijk, er zijn er al 3 spontaan in 1 jaar tijd, naar beneden gekukkeld. Bovendien liggen er veel te veel valappeltjes. En dat is niet gezond voor de ezeltjes.
Vandaag dat er flink de snoeizaag in moet, dan kunnen er van binnen uit, weer nieuwe jonge takken groeien.
Bij de buu kan ik in ieder geval al een kruiwagen pleps appels kwijt, die op de grond tot appelmoes liggen weg te rotten. Zo kunnen de ezeltjes strakkies veilig grazen in de fruitwei.
hooi komt eraanstand grijs*mega balen hooi en stro komen eraan*  hooi binnen rijden stand grijs*even manoevreren IN de schuur*  stro hooi op de plaats stand grijs*het avondeten ligt klaar voor de meiden*
Vandaag ging ook nog de telefoon, heej dat is gaaf, het hooi en stro kan vandaag gebracht worden. Wat een luxe, en wat fijn, dan is dat ook weer op tijd geregeld voor Roncette en Lisa.
Ik vind het harstikke leuk om Rogier te zien aankomen, met de mega sto en hooi balen op de "laadsjup". Hij heeft er behoorlijk wat werk mee, om ze in de schuur op plaats te krijgen.
Uiteindelijk liggen ze mooi op elkaar gestappeld, en kan ik genieten van de heerlijke stal geur die nu in de schuur hangt. Ik veeg nog even de rommel aan de kant, terwijl ik me meer en meer ezelboerin begin te voelen. De strootjes steken in mijn fleecetrui, gossie dat een mens daar nog blij mee kan zijn he?!
Terug naar boven

Klinkeren

verder klinkeren*lekker doorwerken, en dan......oeps de klinkers zijn op*
Donderdag 22 oktober 2009: Vandaag had René vrij genomen om te klussen. Ja de laatste loodjes wegen toch nog zwaar geloof ik. We willen en moeten nog vanalles en nog wat.
Meteen als de kids naar school zijn, en Quin haar wandeling heeft gehad, spring ik in de start blokken.
Ik ben zoooooo erg van plan in de 5e versnelling lekker te gaan klussen. Het is fijn om te kunnen helpen, aan de ene kant om René te kunnen helpen, en aan de andere kant , gewoon omdat het afmoet natuurlijk.
De voerbakken en halstertouwen halen, en nog beton bandjes, want we hadden té kort bij de droogloop/klinkerwerk. En dan willen we vandaag gaan afmaken.
Met goede moed, en prima zin en bovendien een droog herfst weertje gaan we aan de slag. Al gauw vordert het snel, tot dat ineens blijkt dat we té weinig klinkers hebben.
Verdorrie! dat is stevig balen. Meteen even op Marktplaats kijken of er nog iemand wat te koop heeft. Nee niks. Toen maar meteen de familie lastig vallen.
Cindy en Eric zijn ook aan het klussen, en zouden misschien nog klinkers over hebben. En jawel, zij hadden juist een stuk eruit gehaald, en wij konden meteen deze middag nog even langsgaan om een lading te halen.
Alweer de trailer uit de schuur gesjord, want die wordt overal voor ingezet. Multifunctioneel karretje!
Na het eten leggen we nog het laatste zandbedje aan, en leggen we de klinkers. Zo dat geeft een heerlijk gevoel, het karwei is toch weer geklaard. Jammer dat ik morgen vanwege mijn werk, niet mee kan verder klussen.
Terug naar boven

De laatste voorbereidingen

schaaldelen hek maken stand grijs*met schaaldelen maken we de omheining*
Zaterdag 24 oktober 2009: Voordat ik deze middag naar Assendelft ga vertrekken, gaan we nog aan de slag met de laatste voorbereidingen.
We halen met de trailer de bestelde houten schaaldelen, die we gebruiken om het hekwerk te verstevigen voor de ezeltjes.
In een mum van tijd, gaan we thuis aan de slag met deze klus. Ik vind het heerlijk om voor mijn vertrek, nog even mijn handje te kunnen bijdragen. De tijd wil ik optimaal benutten met klussen en helpen. Want op het moment dat ik in de bus en in de trein stap, staat René er alweer alleen voor.
De tijd vliegt, en ik baal enerzijds dat ik moet stoppen met het helpen met deze klus. Anderzijds ben ik harstikke blij en ook gespannen dat ik naar Assendelft ga.
voorbereiding stal hooi stand grijs*Quin vind het reuze interessant dat stro allemaal*Ik heb gelukkig ook nog tijd, om samen met Stijn een heerlijk stro bedje te maken in de stal. Zodat Roncette en Lisa meteen een warm en ezel-gezellig thuis krijgen.
De slingers hangen op, en Stijn zorgt met Amber -als welkomscomité- nog voor de verdere versiering.
Na een snelle boterham, zet René me op de bus, de reis waarop ik zo lang heb gewacht, begint. Ik zit om 14.15 bij de bushalte met spanning te wachten. Via een vreselijk rommelige treinreis, met werken aan het spoor, omleidingen, verkeerde omroep informatie,stations waar ze eerst zouden stoppen weer voorbij rijden,en nog veel meer, zie ik Bianca eindelijk om 20.15 uur.
Eerst gaan we nog heerlijk samen eten bij de mexicaan, en kletsen we de hele avond lekker bij.
Morgen is het De Grote Verhuisdag!!
Terug naar boven

 

 

 

De verhuizing

vertrekbianca25okt stand grijs*klaarmaken voor het vertrek*

Zondag 25 oktober 2009: Nu is het dan eindelijk zover!! HET moment waarop we al 2 jaar naar toeleven.... de verhuizing van de ezelmeiden.
Samen met Bianca ga ik na een lekker ontbijtje, alle ezeltjes verzorgen van Stal 't Peertje. Als ze allemaal een schone stal , schone wei en knuffels hebben gehad, is het tijd.
Bianca bereidt de meiden voor op de reis naar het Zuiden. Nog even knuffelen, en een mooi halster om, en de bus met de trailer klaarzetten.
Pas als echt alles klaar is om te vertrekken, gaan we de ezeltjes in de trailer zetten. Bianca geeft me nog goede tips, hoe ik haar het beste kan helpen om de meiden zo rustig mogelijk in de trailer te krijgen. Als ze er eenmaal saampjes instaan, staan ze er ook heel rustig bij.
Dan stappen we in de bus, en begint onze verhuizing. Onderweg kunnen we nog tijdens het gezellig kletsen, door het trailer raampje naar de meiden spieken. Het is super om te zien, dat ze het allemaal heel rustig beleven, we kunnen duidelijk zien dat ze lekker tegen elkaar aanstaan.
Na een lange rit, is het nu dan echt zover, we rijden met spanning Epen binnen, en ik heb het thuisfront al op de hoogte gebracht......We zien ze buitenstaan, René met Amber en Stijn, en ook neef Stefan is er. Ze staan vol enthousiasme te zwaaien......
De ballonnen hangen op de schuurdeuren, langzaam rijdt Bianca de trailer binnen.........en ik slik even....De meiden zijn eindelijk Thuis!!
aankomst epen stand grijs*aankomst in Epen; de meiden zijn thuis!*  lisaroncette 25okt.stand grijs*Met Roncette en Lisa thuis, eindigt mijn Dagboek*
Nu is Mini Ezelstal Leone bewoont en hiermee eindigt mijn Dagboek.
Lees meer en verder...........bij thema/verhaal van de maand. Bij de update van November kun je er vanalles over lezen, en zal het er bol staan van de foto's.
Andere belangrijke zaken vanaf dit moment, vind je uiteraard onder het kopje Deze Maand en kies daar Nieuwtjes.
Terug naar boven